|
Організація харчуванняХарчування в дошкільному навчальному закладі (ясла-садку) здійснюється на підставі Закону України "Про дошкільну освіту” ст. 35, чинного Статуту закладу та наступної нормативної бази: 1. «Про запровадження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (Постанова Кабінету Міністрів України „Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах ” від 22.11.2004 року № 1591); 2. «Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» (затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 року № 242/329) ; 3. «Інструкція щодо організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» (затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 17.04.2006 року № 298/227); 4. «Порядок встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних, комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах» (затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 року №667).
Основними принципами організації харчування в дошкільному закладі є: енергетична цінність раціонів відповідає енерговитратам дітей, збалансованість та максимальна різноманітність раціону, технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність, забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).
Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в дошкільному закладі. Режим харчування дітей в дошкільному навчальному закладі (ясел-садка) відповідає режиму роботи закладу та вікових груп і затверджений завідувачем.
Харчоблок дошкільного навчального закладу включає: цехи (гарячий, овочевий), комору сухих продуктів, мийку кухонного посуду, окремі приміщення зберігання продуктів (овочів, фруктів і т.д.). Устаткування харчоблоку: 5 побутовитих холодильників, морозильна камера, дві електроплити з витяжкам, дві духові шафи, електрична картофелечистка, машинка для нарізанння, дві електромясорубки, столи для обробки продуктів харчування (шість з покриттям поверхонь з нержавіючої сталлі) промарковані – окремо для сирої і готової продукції, шафи та стелажі, каструлі для приготування страв, відповідно марковані щодо їх призначення. Обладнання сертефіковане, холодильне обладнання має термометри для слідкування належної температури.
Харчоблок забезпечений достатньою кількістю кухонного посуду, інвентарю, санітарним і спеціальним одягом (халати, фартухи, хустки, ковпаки тощо) все промарковане, використовується лише за призначенням та замінюються при забрудненні.
|